De Ardennen buiten de gebaande paden:

Rochefort en omgeving

(Door Gerbert van Camping le Roptai)

België staat bekend om zijn biercultuur, maar er zijn nog veel meer lekkernijen die het land bijzonder maken. Zoals bij elk product zou je kunnen gaan voor de meest bekende, wij kozen ervoor bekende plekken af te wisselen met wat minder bekende en naast het bier ook te genieten van andere lekkere dingen en de prachtige omgeving. Dit deden wij in het gebied van de Lage Lesse en de Famenne.

Na een bezoek aan het prachtige wildpark en de beroemde en even zo mooie grotten van Han-sur-Lesse, hebben we op één van de terrassen twee blonde biertjes gedronken. Eerst La Blonde de Han, wat voor de hand lag, maar ook La Chinette, een verfrissend blond bier van 6% dat gebrouwen wordt in Brasserie de La Lesse in Eprave. Op maandag tot en met vrijdag is hun winkeltje geopend van 9-17 uur. Deze kleine brouwerij bestaat sinds 2011 en heeft sinds 2017 het predicaat ‘biologisch bier’. Naast La Chinette, zijn er 5 andere soorten, een amberkleurig, een bruin, een tripel, een kruidenbier en zelfs een winterbier. De etiketten zijn episch te noemen en doen je denken aan een mix van Pop-Art en Rock ‘n Roll. Voor groepen vanaf 10 personen kunnen er ook rondleidingen gereserveerd worden.

Op onze authentieke bierjacht belandden we de volgende dag bij het trappistenklooster in Rochefort. Sinds daar in 2010 een brand is geweest kom je helaas voor een gesloten hek uit. De monniken doen in stilte hun werk en het bier is één van de beste ter wereld. Trappiste Rochefort wordt inmiddels in heel veel landen verkocht. Om het bier te eren is er toch een soort museumpje/winkel/restaurant in het midden van het stadje Rochefort geopend. Bij La Gourmandise, naast het postkantoor is er een uitgebreide kaart met streekgerechten met onder andere een Steak met Trappisten Rochefort saus. Ook kan je er een Trilogie proeven. De drie soorten bier in kleine glaasjes met een hapje erbij. Op de bovenetage kochten we een prachtige emaillen pul.

Rochefort heeft het slim aangepakt. Veel mensen verwarren het met Roquefort en denken dat de kaas er vandaan komt. Dat gegeven is opgepikt geweest. Rochefort kaas was geboren. De traditie leert dat bij een trappistenbier een blokje kaas met selderijzout geserveerd wordt. Weer eens wat anders dan de zoute pinda of het bakje chips.

De gemeente Rochefort ligt in het gebied Val de Lesse in de streek Famenne, het toeristisch gebied heet Famenne-Ardenne.