Top 10 uitjes in de provincie Overijssel

Deze keer gaat de blog van ons reisspecialisten over de top 10 uitjes in Overijssel. Tijdens jullie verblijf op Camping ’t Veld of Camping de Rammelbeek is er in de omgeving van de camping natuurlijk weer veel te ontdekken. Zoals je van onze reisspecialisten gewend bent, maken wij het ons niet te gemakkelijk door de meest bekende uitjes uit de provincie Overijssel te benoemen, maar zoeken wij naar de leuke, misschien voor vele nog onbekende leuke dorpen/steden of net dat ene park wat minder bekend is. De bekendere en grote steden in Overijssel zijn Almelo, Deventer, Enschede, Hengelo, Kampen, Oldenzaal en Zwolle. De bekendere attractieparken zijn: Attractiepark Slagharen en Avonturenpark Hellendoorn.

Weten jullie waar de naam Grolsch vandaan komt? De naam Grolsch komt van de oude vestingstad Grol. Voor de meeste bekend als Groenlo. Vanaf 1615 wordt hier al bier gebrouwen. Sinds 2014 is de brouwerij verhuisd, net buiten Enschede. De traditie voor het brouwen is al sinds de 17e eeuw hetzelfde. De gildemeester Peter Cuyper heeft de traditie ingezet en tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds volgens deze traditie gewerkt.

De Lonneker Molen is in de 1850-1851 gebouwd als beltmolen. Wat maakt deze molen dan zo uniek? Dit is de enige gemetselde molen in Nederland waarvan de bakstenen romp voorzien is van riet. Oorspronkelijk was de molen alleen van bakstenen, maar pas na 14 jaar kreeg hij een jasje van riet. In 1962 verdween dit en in 1995 tijdens de restauratie werd dit weer in ere hersteld. Kortom een bijzondere molen die tijdens je verblijf in Overijssel zeker de moeite waard is.

Wil jij de hele dag genieten van bijvoorbeeld botsauto’s, lekker rodelen van een rodelbaan of lekker zweven in een antieke zweefmolen? Neem een kijkje in Muizenstad, of breng een bezoekje aan de oude Spoorlaan. Ook voor de kleinere onder ons is er veel te beleven. Aan de allerkleinste is ook gedacht, zo kunnen zij in een eigen veilige speeltuin spelen met een draaimolen voor de kleintjes.

Vroeger stond de Kardoeshond bij de boeren bekend als spookdier. Het gerucht gaat zelfs dat wanneer een Kardoeshond zou blaffen, dat er dan iemand zou sterven. Midden in de Lutte staat een standbeeld van een Kardoeshond. In De Lutter blijft de legende overeind over de Kardoeshond; diegene die met deze hond in aanraking zou komen, werd ernstig ziek.

Als je van kunst houdt, mag museum de Fundatie niet ontbreken. Daarom hebben wij deze ook opgenomen in onze top 10 uitjes in Overijssel. Bij kasteel het Nijenhuis vindt je één van de grootste en meest bijzondere beeldentuin van Nederland. Naast de prachtige beeldentuin is de locatie van Kasteel het Nijenhuis een unieke locatie. In het museum in Zwolle zijn wisselende tentoonstellingen te zien.

Een verzameling van grote en verscheidende bomen, een leuke plek om heerlijk te wandelen. Na afloop van de wandeling kunnen de kinderen nog even lekker spelen in de kleine speeltuin, om daarna ook de inwendige mens te verzorgen in de leuke horeca gelegenheid. Ook is er voor kinderen veel te ontdekken. Wat nog handig is om te weten: als het erg warm is, is het hier heerlijk koel.

De Oude Blasiuskerk in Delden is het bezoeken meer dan waard. Of je nu gelovig bent of niet, dit is een mooie kerk om te bezoeken. Tijdens openingstijden krijg je vriendelijk een duidelijke uitleg van de vrijwilligers. De kerk is gebouwd in 1118 met bentheimersteen uit de Duitse plaats Bad Bentheim. In 1464 werd de kerk vergroot en in 1538 is de kerktoren gebouwd. Tijdens je wandeling langs wandelroute Umfassungsweg, kom je langs deze mooie kerk.

Losser is bekend van de Johma salades voor op je brood of een toastje. Ook vindt je in Losser steenfabriek de Werklust. Je kunt een rondleiding krijgen door deze fabriek. De rondleiding wordt verzorgd door één van de vele vrijwilligers. Deze steenfabriek stamt al uit de vorige eeuw. Tijdens de rondleiding laat men je zien hoe er in 1998 nog stenen werden gebakken. Voor die tijd was deze fabriek al ver vooruit in de automatisering. De fabriek valt ook erg op door de grote schoorsteen die al snel te zien is.

Wanneer je van wandelen en fietsen houdt, mag deze tip niet ontbreken in onze lijst. Landgoed Egheria heeft geweldige wandel- en fietspaden. Langs de route kom je mooie uitzichten tegen in deze afwisselende landschappen. In welk jaargetijde je ook een bezoek brengt aan dit landgoed, ze hebben elk zo hun charmes.

Zwembad de Scheg is in 2015 genomineerd voor een dagjeweg.nl award. In dit zwemparadijs vind je verschillende spectaculaire glijbanen. Zo kun je hier met de hele familie van de familieglijbaan. Wanneer je een echte durfal bent, moet je zeker de avontuurlijke tocht ondergaan in de Gletsje Slide. Maar je vindt hier niet alleen spanning en avontuur. Ook aan de kleintjes onder ons is gedacht, zij kunnen lekker spelen op Pingo’s Eiland. Ook als je sportief bezig wilt zijn kun je in het wedstrijdbad baantjes trekken. Kortom een dagje uit voor iedereen!

Een safaritent reserveren of gewoon een kijkje nemen?

Maak hieronder je keuze voor meer informatie over de campings in de buurt.