Met de auto op ‘safari’ naar Frankrijk?

Vive la France

Als ik mijn ogen dicht doe en ik denk even aan mijn toekomstige zomervakantie in Frankrijk, droom ik even lekker weg. Als ik ’s morgens gedoucht ben loop ik lekker naar de boulangerie en haal hier verse croissants en een baguette. Ik neem niet teveel baguettes mee, want dat doen de Fransen zelf ook niet. Die halen het ’s middags gewoon weer vers bij de boulangerie. Terug aangekomen op de camping, staat de tafel buiten al gedekt voor onze safaritent. Als je in Frankrijk op vakantie bent, leef je eigenlijk altijd buiten door het heerlijke zomerse klimaat. Na het ontbijt wassen we even samen de bordjes af en gaan we plannen wat we vandaag gaan doen. Mijn droom kan ook voor jou werkelijkheid worden, want Vodatent heeft haar aanbod in Frankrijk uitgebreid.

Hieronder heb ik nog een aantal tips, voor als je met de auto naar Frankrijk op vakantie gaat.

Ik ga naar Frankrijk op vakantie en ik neem mee…

Naast je zwembroek, zonnebrand en aftersun en (oh ja) we nemen ook nog wat kleding mee, moet je er ook aan denken dat er een aantal spullen mee moeten in de auto. Een aantal zaken zijn zelfs, als je met de auto op vakantie gaat in Frankrijk, verplicht. Mocht de kofferbak te vol zijn, laat dan deze zaken vooral niet thuis:

 • Gevarendriehoek: In de meeste auto’s ligt standaard in de kofferbak een gevarendriehoek. Ga je op reis naar Frankrijk dan ben je verplicht om deze bij te hebben. Bij pech of een ongeval moet deze minimaal 30 meter achter de auto staan. Deze hoeft alleen geplaatst te worden als dit geen gevaar voor je oplevert. Bij pech of een ongeval op de snelweg moet ik dan ook mijn gevarendriehoek gebruiken? Nee dat is al voor je bepaald en is te gevaarlijk. Wel is het net als in Nederland verplicht om achter de vangrail te wachten op hulp.
 • Veiligheidshesje: Net als in Nederland is het ook in Frankrijk verplicht om een veiligheidshesje bij je te hebben in de auto. Wanneer je een ongeval hebt of pech, moet de bestuurder dit fluorescerende hesje aan. We gaan er natuurlijk niet van uit, maar mocht je deze nodig hebben dan is het niet makkelijk om deze onderin de kofferbak te leggen, maar bewaar deze op een plaats die gemakkelijk bereikbaar is. Ben je verplicht om een hesje voor alle inzittenden te hebben. Nee dat niet, maar dat wordt wel geadviseerd.
 • Alcoholtest: Zelf ben ik veel naar Frankrijk geweest voor mijn werk, maar ook om op vakantie te gaan en even was het gerucht dat een alcoholtest verplicht zou zijn. Dit wordt zeker wel geadviseerd, maar wanneer je aangehouden wordt bij een eventuele politiecontrole dan krijg je hiervoor geen boete. Wat zijn dan de regels in Frankrijk? Wanneer je moet blazen, is het alcoholgehalte wat je in je bloed mag hebben 0,5 promille. Voor beginnende bestuurders (wanneer je, je rijbewijs korter hebt dan 3 jaar) is dit 0,2 promille. Het beste is natuurlijk om pas op de camping te genieten van een heerlijk rosétje of een koud biertje. Een verbanddoos en brandblusser zijn niet verplicht, maar worden wel geadviseerd. Evenals reservelampen voor de auto

Tol in Frankrijk

In Frankrijk zijn er een aantal tolwegen. Wanneer je regelmatig naar Frankrijk gaat (minimaal 1x per jaar) dan is het mogelijk om bijvoorbeeld via de ANWB een Tolbadge voor Frankrijk te kopen. Bij alle “tolpassages” zijn aparte rijbanen voor “abonneehouders”. Vaak ontwijk je hiermee een lange wachtrij.

Waarom boeken bij Vodatent?

 • Kant & klaar kamperen
 • Ruime safaritenten
 • Luxe & comfort
 • Tenten voor 4 & 6 personen
 • Sun lodges
 • Volledig ingericht
 • Nederlandssprekend personeel

De zwarte zaterdag in Frankrijk

Wanneer je op autovakantie gaat naar Frankrijk, moet je rekening houden met de “zwarte zaterdagen“. Op deze dagen is het extra druk in Frankrijk en worden er veel files verwacht. Voor 2018 zijn zaterdag 4 en 11 augustus voor de heenweg aangewezen als zwarte zaterdag. Ook voor de terugweg hebben ze één zaterdag aangewezen als zwarte zaterdag en dat is zaterdag 18 augustus, maar de verwachting is ook dat het zondag 19 augustus erg druk zal zijn.

Frankrijk kenmerkt nog een aantal drukke dagen in het zomerseizoen:

 • 6 & 7 juli 2018: De start van de Franse schoolvakanties is traditioneel een erg druk weekend in Frankrijk. Je ondervindt vanaf vrijdag 6 juli dat het eigenlijk al erg druk is vanaf Parijs. Zaterdag 7 juli wordt dit alleen nog maar erger, omdat de drukte toeneemt.
 • Quatorze Juillet: Een nationale feestdag in Frankrijk op 14 juli (Quatorze Juillet) zorgt ook voor extra drukte op de Franse snelwegen. De meeste Fransen zijn deze dag vrij. Dat het dit jaar in het weekend valt, zorgt ervoor dat er al veel drukte zal zijn op vrijdag 13 juli.
 • Chassé-croisé: Op 28 juli is het de chassé-croisé, als veel Franse vakantiegangers die in juli op vakantie zijn gegaan terugkeren naar huis en de Franse gasten die juist in augustus op vakantie gaan elkaar kruisen.

Al deze data’s zijn elk jaar terug te vinden op de website van de ANWB.