Table D’Hôtes en Plat du Jour

Lekker eten, daar hoef je niet echt voor te zoeken in Frankrijk. De Franse keuken staat internationaal erg hoog aangeschreven, waardoor culinair genieten in Frankrijk tijdens jouw vakantie wel degelijk tot de mogelijkheden behoort. Wanneer je vaker in Frankrijk op vakantie bent geweest heb je vast vaker gehoord van een Table D’Hôtes en een Plat du Jour. Maar wat is nu eigenlijk een Table D’Hôtes en wat een Plat du Jour? 

Table D’Hôtes

Wanneer je gaat genieten in een safaritent van Vodatent, op één van de 7 campings in Frankrijk, kun je vast wel aan schuiven bij een Table D’Hôtes. Deze Table D’Hôtes wordt georganiseerd door de camping. Maar wat is het nu eigenlijk precies? Een Table D’Hôtes is een diner of een maaltijd. In de meeste gevallen is dit bereid met streekproducten. Gezellig een maaltijd nuttigen met verschillende camping gasten en de eigenaar. Met z’n allen aan een flinke tafel. Kortom erg gezellig en erg lekker.

Waarom gebruikt de campingeigenaar vaak streekproducten voor de Table D’Hôtes? De reden hiervoor is dat de campingeigenaar betrokken is bij de regio. De producten worden vaak gekocht op één van die gezellige streekmarkten in Frankrijk. Maar ook regelrecht bij de lokale boer. Er wordt gewerkt met mooie en verse streekproducten. Heb je genoten van de gerechten? Deze streekproducten kun je altijd zelf nog een keer kopen op één van die gezellige markten of bij de lokale boer.

Plat du Jour

Een plat du Jour of vrij vertaald vanuit het Frans een dagschotel. Dat Fransen van goed eten houden weet iedereen. Ook dat ze tussen de middag de tijd nemen om uitgebreid te lunchen is volgens mij algemeen bekend. Vaak eten ze dan een Plat du Jour. Een Plat du Jour bestaat vaak uit een 3 gangen diner, één glas wijn (ja de Franse drinken gewoon een wijntje tussen de middag) en een koffie toe. In sommige gevallen krijg je ook nog een kaasplankje.

Het is wel eten wat de kok heeft bedacht. Dit staat vaak wel ergens op geschreven. Een groot bijkomend voordeel is dat de Plat du Jour ongeveer tussen de € 10,- en € 20,- kost afhankelijk van waar je gaat eten. Voor deze prijs krijg je zeker niet de restjes van de dag ervoor, want Fransen houden tenslotte van goed eten!

Wijntip

Lekker wijntje erbij? Normaal gesproken als ik een blog schrijf met tips en uitjes zit er eigenlijk vaak wel het bezoeken van een bierbrouwerij bij, mits deze natuurlijk in de buurt van de camping is. Omdat we het nu over eten en Frankrijk hebben is een wijn tip hier meer op z’n plaats. De Fransen drinken liever een goed glas wijn dan een koud biertje.

Het is altijd weer de vraag welke wijn past er bij welk gerecht? Een licht droge witte wijn (zoals bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc) komt goed tot zijn recht bij wit vlees. Bij een lekker stuk wild (het is nu tenslotte ook het wildseizoen) is er een sterkere rode wijn, die voor mooiere smaken zorgt. Er zijn zoveel verschillende en lekkere wijnen in Frankrijk dat het moeilijk is om een keuze te maken. Om meer over lokale wijnen te weten te komen, is het ook leuk om een wijnproeverij te doen. Vaak weten de campingeigenaren wel waar de lekkerste wijnen geproefd kunnen worden.