The Big Five van de Veluwe 

Onze eigen Afrikaanse Big Five, de grote vijf van de Veluwe. Voor elke natuurliefhebber een ”must see”. Een verzameling van, de naam zegt het al, vijf dieren die je tegen kan komen en kenmerkent zijn voor de prachtige natuur in Nederland. Wanneer je een keer beslist om op pad te gaan, is het simpelweg genieten geblazen. De kans is dan namelijk heel groot dat je genoeg wild leven tegen zal komen. Het is wel aangeraden om vroeg in de ochtend de schoenen aan te doen of wat later in de avond, dan zijn de dieren het meest actief en is de kans dan ook het grootst om er eentje te spotten. 

undefined

Schotse hooglander
De Schotsehooglander is een van de prachtige dieren die rondgraast op de Veluwe. Makkelijk te herkennen aan zijn lange haren en flinke hoorns. Hoewel ze niet bekendstaan om agressief gedrag, is het toch handig om ruime afstanden te bewaren. Deze dieren lopen overal rond in de Veluwe.

Ree
Het meest voorkomende hertachtige dier in Nederland; de ree. Ze zijn moeilijk te spotten door de gecamoufleerde huid, zeker als ze in hoog gras aan het grazen zijn. De mannetjes verliezen elk najaar hun gewei, deze groeit in het voorjaar van het komende jaar weer aan. Dus als je veel gelukt hebt, kan je misschien ergens een prachtig gewei vinden. Deze dieren lopen graag rond in open gebieden, zoals weilanden.

Edelhert
De edelhert is het grootste hertachtige dier dat er te vinden is in Nederland. Het gewei van deze dieren kan tot wel 12 kilo wegen. Rond september verlaten mannetjes hun roedel en gaan ze op zoek naar een vrouwtje. In deze tijden komt het geregeld voor de herten met elkaar in gevecht raken. Deze dieren lopen overal rond in de Veluwe.

undefined

Wild zwijn
Het wild zwijn was een tijdje afwezig in de Veluwe door overbejaging, maar heeft gelukkig zijn volledige terugkeer gemaakt. Als je deze dieren wilt spotten moet je er wel wat voor over hebben, de zwijnen zijn namelijk meestal in de nacht actief. Ook zal je dan héél voorzichtig moeten zijn, ze zijn namelijk heel schuw en vluchten al bij het minste geluid. Deze dieren lopen vooral in de nacht rond in de Veluwe.

Vos
De vos is een lastig dier om te spotten. Hij is vrij schuw en is voornamelijk actief in de nacht en avonduren. Het is één van de weinige roofdieren in Nederland en hij jaagt voornamelijk op kleine dieren zoals muizen en konijnen. Niet het gehele menu van de vos bestaat uit vlees overigens, het zijn ook liefhebbers van bijvoorbeeld besjes en vruchten. Deze dieren lopen vooral in de nacht rond in de Veluwe. 

Al met al genoeg redenen om eens een bezoekje te brengen aan de Veluwe en deze lijst is even aan te pakken. Hoewel je natuurlijk niet naar de Veluwe hoeft te gaan om tegen deze dieren aan te lopen.