Top 5 uitjes in de Achterhoek

8 aug. 2023
Femke Vingerling

De Achterhoek staat bekend om de eindeloze wandel- en fietsroutes. Het landschap is zeer divers en de bewoners zijn gastvrij en gemoedelijk. Naast de rustige kanten van de Achterhoek, kent de streek ook actievere activiteiten. Zo staat de Achterhoek ook bekend om Zwarte Cross, dit is in de streek het feest van het jaar. Wij hebben de leukste uitjes, die iets toevoegen aan jouw vakantie, opgesomd in deze blog!

1. De Gorsselse Heide

Tot 2009 was de Gorsselse Heide een oefenterrein voor militairen maar momenteel is het een natte-heidegebied in de Achterhoek. Het natuurgebied biedt een combinatie tussen bossen, plassen en heide. Met 120 hectare aan wandelgebied is de Gorsselse Heide het natuurgebied om een wandeling te maken!

2. Doolhof Ruurlo

Het grootste en langste doolhof van Europa is gelegen in Ruurlo. Mocht je in één keer de uitgang weten te vinden heb je in totaal 2 kilometer gelopen, als het je in één keer lukt! Op de route naar de uitgang zijn rebusopdrachten gemaakt, deze zullen je helpen om de weg te vinden. Bij Doolhof Ruurlo is het ook mogelijk om boog te schieten. Oftewel, een avontuurlijk dagje in Ruurlo.

3. Grolsch Brouwerij

Er is maar één biertje wat de Achterhoeker drinkt; Grolsch. De bieren van Grolsch zijn te herkennen aan de unieke groene beugelflesjes. Wat is er nou leuker dan zien hoe deze unieke biertjes gemaakt worden? Niets! Ga dan vooral langs bij de Grolsch Brouwerij om de Achterhoekse glorie te proeven, en maak natuurlijk gebruik van de rondleiding. 

4. Zutphen

In het centrum van Zutphen waan je je haast in de Middeleeuwen. De bijnaam van de stad is niet voor niets; de Torenstad. Het is heerlijk om door de Achterhoekse Hanzestad te wandelen, even naar de kerken, torens of wateren kijken. Na het wandelen kan je op een gezellig terrasje gaan zitten om een hapje te eten. Als je cultuur wil snuiven kan dit in de museums, Zutphen telt er namelijk 2. In het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak leer je over de geschiedenis van Zutphen en kan je modern-klassieke kunst bekijken.

5. Het Land van Jan Klaassen

Het Land van Jan Klaassen is de ideale plek om met je kinderen een dagje naar toe te gaan! Bij Het Land van Jan Klaassen kunnen die kinderen veilig en rustig spelen. Jan Klaassen heeft o.a. een binnenspeeltuin, poppentheater, doolhof en waterspeeltuin. Naast de standaard faciliteiten zijn er ook evenementen met specifieke thema’s zoals met Halloween en Pasen.