Tips voor je autovakantie

8 aug. 2023
Joëlle van Weelden

Zijn we er al? Hoelang nog? Pff, weer een file? Op vakantie met de auto is vaak lastiger dan het lijkt. Urenlang in een kleine ruimte zitten met z'n allen, de verveling slaat toe en de onrust begint te komen. Dit is natuurlijk niet hoe je jouw vakantie wilt starten. In deze blog lees je onze favoriete tips voor een geslaagde reis.

Originele spellen voor onderweg

Om de reis minder lang te laten lijken, is het belangrijk om wat afleiding te hebben. Er zijn genoeg klassieke spellen die je onderweg kunt doen, zoals  'ik zie wat jij niet ziet' of bespreek wat jullie allemaal voor leuks gaan doen op vakantie. Je kunt ook een autostoel organizer gebruiken als speelgoedzak, zodat de kinderen zelf hun speelgoed kunnen pakken en zichzelf kunnen vermaken. Is de verveling toegeslagen? Maak van tevoren een leuke bingoreiskaart van de route. Vul deze in met dingen die je tegen kunt komen onderweg, zoals een snelle auto of een bepaalde stad. Streep de tegengekomen onderdelen af en win bij bingo iets lekkers. Zo wordt reizen nog leuk! Uiteindelijk is het belangrijkste om zelf de rust te bewaren en niet te gaan kibbelen of stressen. Probeer in die vakantiestemming te blijven. Wanneer de inspiratie en energie écht op is, is er altijd nog de mogelijkheid voor wat schermtijd. 

Pauzes

Door meerdere keren een pauze te nemen en te stoppen, knip je de reis in kortere stukken. Ga lekker gezamenlijk wat eten en strek de benen door een ommetje te maken. Scoor wat lekkere snacks in het tankstation of ga even naar de speeltuin verderop. Een beetje frisse lucht kan nooit kwaad en het geeft wat afleiding van de lange autoreis. Het voordeel aan een autoreis is dat je zelf kunt bepalen wanneer en waar je stopt. Neem een keer een andere weg en ga op ontdekking naar leuke plekjes. Wanneer je echt een te lange reis hebt en rust nodig hebt, kun je ook altijd nog stoppen en een nachtje kamperen op een doorreiscamping .

In de nacht vertrekken

Als je in de avond vertrekt zullen de meeste kinderen het grootste deel van de reis slapen. De spanning is er namelijk meestal na het eerste uur vanaf en wanneer het zo laat is, vallen de oogjes snel dicht. Dit scheelt een hoop stress voor de kinderen (en ouders!). Wanneer ze dan wakker worden, zijn jullie al bijna aangekomen of hebben jullie in ieder geval al een groot deel afgereisd. 's Nachts is het ook minder druk op de weg, wat zeker mooi meegenomen is.