3 aug. 2023
Toplijstje
Femke Vingerling

Zuid-Frankrijk, waar je prachtige omgevingen, stranden, bergen, meren, pittoreske dorpjes en het mediterrane sfeertje in één hebt. Er is zoveel moois te ontdekken in het zuiden van Frankrijk, waarbij elke plek zijn charmes en bijzonderheden heeft. Vodatent heeft een top 5 bezienswaardigheden in Zuid-Frankrijk gemaakt, zodat je alvast kan wegdromen over je aankomende vakantie.

1. Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon is de op een na grootste kloof van Europa en wordt ook wel de Grand Canyon van Frankrijk genoemd. Het is een paradijs voor bergbeklimmers, natuurliefhebbers en avontuurlijke mensen. Naast de prachtige uitzichten die je hebt, is er ook een rivier die erdoorheen stroomt. Zo kun je naast wandelen, hiken, fietsen en abseilen ook genieten van de verschillende wateractiviteiten. Huur een kano of een waterfiets en vaar langs grote rotswanden, watervallen en ontdek de prachtige natuur. Wanneer je even wilt relaxen, kun je plaats nemen bij een van de velen meren op de bijbehorende strandjes. Ondanks dat het water soms wat fris kan zijn, is een verkoelende duik op een warme zomerdag erg lekker!

2. Carcassonne

Fan van geschiedenis en oude architectuur? Dan is de stad Carcassonne een echte aanrader om te bezoeken! Deze middeleeuwse stad, helemaal ommuurd, ligt in het zuiden van Frankrijk, tussen Toulouse en Narbonne. Als je aan komt rijden, zie je de prachtige torens al uitsteken boven de rest van de omgeving. Carcassonne heeft veel leuke restaurantjes en souvenirwinkels, samen met bijzondere bezienswaardigheden om te bezoeken. Neem een kijkje bij de rivier de Canal du Midi terwijl je over de bekende Pont Vieux brug fietst of bezoek het kasteel van Carcassonne. De Saint-Nazaire basiliek en verschillende musea zijn ook echte aanraders om te bezoeken.

3. Marseille

Ben je op zoek naar een stad die alles heeft? Bezoek dan de stad Marseille. Deze multiculturele havenstad is een van de meest historische steden in Frankrijk en is de thuisbasis voor de beste musea van het land. Le Musée des Civilisations de l'Europe et de la Mediterranean en Le Musée des Beaux-Arts de Marseille zijn het dan ook zeker waard om te bekijken! Voor geweldige restaurants, cafés en bars moet je bij Le Vieux-Port zijn. Dit is een oude haven, het hart van Marseille en een gezellige plek om te genieten van alle lokale lekkernijen. Bezoek ook de basiliek le Notre Dame de la Garde die zich op het hoogste punt van de stad bevindt en een adembenemend uitzicht op de Middellandse Zee geeft.

4. Nice

Nice is een ware trekpleister voor toeristen van over de hele wereld. De stad heeft interessante musea, een gezellige badplaats en prachtige stranden. Ontdek de historie van de stad bij de Romeinse overblijfselen van Cemenelum, waar je onder andere, de resten van het oude amfitheater kunt bewonderen. Hier is ook een nabijgelegen museum, Musée Archéologique, dat gewijd is aan Cemenelum. Met zonnig weer, kun je tevens heerlijk wandelen over de bekende Promenade des Anglais, waar de overdekte botanische tuin Parc Phoenix te vinden is. Deze tropische kas is een van de grootste van Europa, met zijn zeer bijzondere planten, bomen en dieren zoals tropische vogels, babyhaaien en vogelspinnen. Voor een leuk dagje weg, kun je vanuit het centraal station van Nice de trein pakken naar Tende, een dorp hoog in de bergen tegen de grens met Italië. De bijzondere treinrit voert je langs prachtige bergachtige landschappen en schilderachtige dorpjes.

5. Nationaal Park Pyrénées

Het Nationaal Park Pyrénées is een schitterend gebied met torenhoge, sneeuw bedekte bergen, diepe valleien, watervallen, meren en mooie wandelroutes en bergpassen. Bij de Cirque de Gavarnie en de Cirque de Troumouse vind je sprookjesachtige landschappen waar je volop kunt genieten van de flora en fauna. Hier heb je ook de kans om lammergieren en vale gieren te zien. Als je vanaf Cauterets naar le Pont d'Espagne (een stenen brug) wandelt, kun je tevens een prachtige waterval zien. Zo'n 200 meter boven de waterval bevindt zich het fotogenieke bergmeer Lac de Gaube, met zijn blauwgroene kleur, omringd door bergtoppen met sneeuw. Dit meer is een uurtje wandelen vanaf le Point d'Espagne of maak gebruik van de kabelbaan.