Staycation in Nederland

Zin in vakantie, maar liever niet te ver? Geen gedoe met vliegtuigen, vreemde talen en al die extra voorbereiding? Dan is een staycation iets voor jou! Een vakantie in eigen land is een leuke manier om te genieten van je vakantie.

undefined

Wat is een staycation?
Je hebt het misschien weleens voorbij zien komen, de term staycation, maar wat is het nou eigenlijk? Het woord verklapt het al een beetje: 'stay' is de Engelse term voor verblijf en 'vacation', je raad het waarschijnlijk al, is de Engelse term voor vakantie. Deze 'verblijfvakantie' is dus eigenlijk een vakantie in eigen land of gewoon terwijl je lekker in het comfort van je eigen huis zit. Ideaal om originele uitjes te plannen en leuke plekjes in eigen land te ontdekken.

Voordelen van een staycation in Nederland
Nu zal je misschien wel denken, waarom zou ik in eigen land blijven in plaats van naar dat zonovergoten vakantieland in het buitenland te vertrekken? Nou, ten eerste is het veel minder gedoe. Wanneer je vakantie hebt wil je even uit de drukke en vermoeiende dagelijkse sleur en wil je zoveel mogelijk genieten zonder al te veel stress. Geen lange wachtrijen op het vliegveld, stress om op tijd te komen of lange files op zwarte zaterdag (bah). Je reist in maximaal 3 uur naar je bestemming (of helemaal niet als je thuis blijft) en kunt gelijk aan je vakantie beginnen! Hierbij, kun je plekken ontdekken in Nederland die je misschien anders nooit bezocht had. Je hoeft namelijk niet naar de andere kant van de wereld te reizen om mooie Instagram kiekjes te maken, die plekken zijn dichterbij dan je denkt! Wat ook scheelt bij een staycation, is dat de kosten niet te hoog oplopen, en zeg nou eerlijk, wie vind dat nou niet fijn?

Geweldige plekken voor een staycation in Nederland
Nederland is misschien wel een klein land, maar er zijn vele prachtige plekken die je zeker een keer moet bezoeken! Hier een paar leuke plekken op een rijtje:

  • De Veluwe. Ben je opzoek naar de kalme en prachtige natuur? Neem dan een kijkje op de prachtige Veluwe. Hier vind je verschillende soorten landschappen, van mooie bossen tot bloeiende heidens en zelfs een zandverstuiving. Het is ook één van de weinige plekken in Nederland met heuvels en prachtige uitzichtpunten. Ook is het mogelijk om dit gebied te verkennen met de hond, te paard of op de fiets. Er zijn genoeg mooie fietspaden in de buurt. Op zoek naar meer spanning? Door de bossen kan er ook met de mountainbike gereden worden. De rust zelf opzoeken? Ontspan in het welnessresort, de Zwaluwhoeve, of ga (op forellen) vissen. Kom tot rust op een leuke, gezellige camping in de buurt.
  • Delft. Houd je van mooie steden ontdekken? Vind je het geweldig om door winkelstraten te lopen en boetiekjes te bezoeken? Dan is de stad Delft een must see! Een eeuwenoude grachtengordel, wereldberoemd aardewerk, kerken van nationaal belang en verrassende musea. Tel daar de historische straatjes met de leukste winkeltjes, pleinen en gezellige cafeetjes bij op en je hebt het plaatje van Delft compleet. Er is zoveel te beleven in deze historische stad!
  • Friesland: De Elfstedentocht, schaatsen in het algemeen maar ook de watersporten zijn in deze provincie geliefd. Op veel plekken kun je dan ook boten of schaatsen huren. Wanneer je naar Friesland in het naseizoen gaat, kun je ook een bezoek brengen aan verschillende schaatswedstrijden. Die worden in het bekende Thialf gehouden. Ten slotte kun je in Friesland wadlopen bij de Waddenzee. Dit beschermde gebied staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is daarom een unieke ervaring. Hier in de buurt kun je ook glampen!

undefined

Staycation in je eigen huis

Een staycation kun je ook gewoon in het comfort van je eigen huis doen! Niks te inpakken, stressen voor de autorit en het gemis van je eigen thuis. Waarom zoeken naar een vakantiegevoel verder weg, als je dit ook vanuit huis kunt ervaren? Ideeën nodig? Zie hier een top 5 van thuisactiviteiten:

  1. Is het slecht en koud weer? Organiseer een te gekke filmmarathon en kies de engste of grappigste films uit. Haal lekkere snacks in huis en versier de kamer met comfortabele kussens en knusse dekentjes.
  2. Neem de tijd om leuke recepten uit te testen. Kies iets wat je altijd al hebt willen maken of proberen en nodig wat vrienden of vriendinnen uit om het extra leuk te maken! Wie weet word jij de nieuwe Master chef thuis!
  3. Heb je kinderen? Organiseer een leuke spelletjesmiddag thuis met ouderwetse spelletjes. Wie is er het meest competitief?
  4. Toch even naar buiten? Stel een leuke picknickmand samen en ga gezellig buiten wandelen en zoek een rustig plekje op om te genieten van al het lekkers.
  5. Voor de mensen die van nieuwe uitdagingen houden; Neem de tijd om een nieuwe taal te leren of doe mee aan een leuke en interessante cursus.

Kortom, een staycation hoeft zeker niet saai te zijn!